top of page

Monument bij de Amsterdamsestraatweg in Maarssen

 

Hier vielen kort voor de bevrijding drie KP-ers, Joh. Been, Joh. Altena en Joh. G. van Maurik, op 16 april 1945. KP.ers zijn leden van de zogeheten Knokploeg. Een verzetsstrijdersbeweging die zich tegen de Duitsers verzette. 

Deze drie verzetsstrijders vervoerden op dat moment wapens en munitie van een dropping vanuit Portengen met een vrachtauto naar het politiebureau in Zuilen. Per abuis is door een RAF-vliegtuig het transport op de Amsterdamsestraatweg nabij de kininefabriek beschoten. 

Monument%20kruis_edited.jpg
Kruis%20plaquette_edited.jpg

Johannes Been is 25 jaar geworden. Hij was lid van NBS en is onderscheiden met het Kruis van Verdienste. Johan is geboren op 18 november 1919 te Utrecht en om het leven gebracht op 16 april 1945 te Oud-Zuilen. Hij is begraven op Nationaal Ereveld in

Loenen Gld.

Johannes M. Altena is 28 jaar geworden. Hij werkte als chauffeur-monteur. Johannes is geboren op 28 april 1916 te Utrecht en is om het leven gebracht op 16 april 1945 te Oud-Zuilen. Hij is begraven op de gem. begraafplaats Kovelswade in Utrecht

Johannes G. van Maurik is 22 jaar geworden. Hij was lid van het Verzet en werkzaam als chauffeur-monteur. Johannes is geboren op 20 augustus 1922 te Bunnik en om het leven gebracht op 16 april 1945 te Zuilen. Hij is begraven op Nationaal Ereveld in Loenen Gld.

Bron en foto's: Oorlogsgravenstichting.nl

Graf J. Been 

joh altena.jpeg
altenajm.jpg

Graf J. Altena

J. Altena

maurik.jpg

J. van Maurik

graf maurik.jpg

Graf J. Maurik

bottom of page