top of page

 

 

DOELSTELLING VAN HET COMITÉ 4-5 MEI MAARSSEN EN TIENHOVEN

 

Op 4 en 5 mei staan we gezamenlijk stil bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid, mensenrechten, en democratie. Deze dagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hebben ieder afzonderlijk hun eigen specifieke karakter, betekenis en plaats in de Nederlandse samenleving.

 

Een grote meerderheid van de bevolking van ons land is geboren na 1945. De impact van de Tweede Wereldoorlog is nog steeds voelbaar in onze samenleving. Voor hen die de oorlog nog hebben meegemaakt staan als vanzelfsprekend de eigen ervaringen en herinneringen centraal. De eerste na-oorlogse generatie wordt veelal op een zeer ingrijpende manier geconfronteerd met het oorlogsverleden van hun ouders. Maar ook voor jongere generaties spelen de jaren ’40 -’45 nog een rol, al bestaat er een verschil in de beleving van 4 en 5 mei. Voor hen krijgen 4 en 5 mei in eerste instantie betekenis uit de verhalen van anderen.

 

Al vele jaren stelt 4-5 mei Maarssen en Tienhoven zich ten doel om in Maarssen en haar dorpskernen passende activiteiten en projecten te organiseren rond de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag. Dit vanuit het belang dat van generatie op generatie overgedragen moet worden hetgeen gedurende die vijf lange oorlogsjaren is gebeurd.

 

Om van te leren, om niet te vergeten !

 

bottom of page