Herdenken in 2021

Herdenken en vieren zal op 4 en 5 mei net als in 2020 anders zijn. Door de Corona maatregelen is het niet mogelijk om met grote groepen mensen bij elkaar te komen. Herdenken en vieren zullen wij dit jaar wederom vanuit huis doen.

Er zal in kleine kring bij het monument in Park Goudestein een kranslegging zijn namens het Gemeentebestuur, het Verzet, de Veteranen en het comité 4 en 5 mei Maarssen & Tienhoven. Deze kranslegging zal op een ander tijdstip plaatsvinden dan op het gebruikelijke moment van 20.00 uur. 

In 2019 heeft de dhr. Salomon Bouman ons toegesproken tijdens de herdenking van 4 mei in park Goudestein. Dit jaar hebben we dhr. Bouman bereid gevonden zijn tekst via videoboodschap met ons te delen.

4 mei Maarssen 2019 (7).jpg
4 mei Maarssen 2019 (9).jpg

Dhr. Bouman tijdens de herdenking 2019

Dhr. Bouman zat vanwege zijn Joodse afkomst tijdens de Tweede Wereldoorlog in 't Zand, op de boerderij van de rooms katholieke familie Portegijs in Noord-Holland ondergedoken. Hij overleefde de oorlog, net zoals zijn ouders (ondergedoken in de Anna Paulownapolder), maar de meeste van zijn familieleden niet. Het gebeuren van de Holocaust  riep bij hem allerlei vragen op. De oprichting in 1948 van de Israëlische staat ervoer hij als het verkrijgen van de vrijheid voor het Joodse volk en als een waarborg dat het nooit meer zoiets zou hoeven meemaken als de Holocaust. Beide gebeurtenissen waren voor hem redenen om zich te oriënteren op Israël en te opteren voor een studie in de internationale journalistiek.

Bron: Wikipedia